O2 FL jak czyścić deskę rozdzielczą
Zwiń
X
-
O2 FL jak czyścić deskę rozdzielczą
Witajcie
od 3 tygodni (od 23 IV) jestem posiadaczem O2 FL 1,9 tdi. Wszystko idealnie, tylko mam jedno pytanko - mianowicie jak czyścić deskę rozdzielczą, bo się strasznie kurzy. Może i Was to rozśmieszy, ale w poprzedniej Octavii ( to była jedynka deska była plastikowa dosłownie, miałem ulubione mleczko w sprayu do deski - obowiązkowo bezpołysku, napsikałem, przejechałem szmatką i kilka dni było świeżutko.
Jeżdżę dość dużo - na dzień dzisiejszy (nieco ponad 20 dni w posiadaniu auta) mam przejechane 4800 km i ten kurz, który gromadzi się niemal na moich oczach dosłownie strasznie mnie irytuje. A to mleczko do plastikowej deski rozdzielczej jedynki już nie działa..
Chętnie posłucham podpowiedzi, co kupić...była: OI 1,9 TDI 170 tys km w dwa lata z hakiem
potem: OII FL 1,9 TDI 17 tys km od 23.04 do 29.07
teraz: Passat B5 1,9 TDI - mimo wszystko wolę Octavki
-
-
Do "świeżego" ( kilkudniowego ) kurzu polecam Pronto Duster jest naprawdę super. Odkurzenie deski zajmuje mniej niż minutę ( jak się ma go pod ręką w schowku to można spróbować na jakiejś dłuższej zmianie świateł :diabelski_usmiech ).
A do czyszczenia kokpitu ( łącznie z radiem i wyświetlaczem ), plastików, tapicerki a nawet podsufitki polecam zwykłe chusteczki W5 z Lidl-a ( tylko takie uniwersalne a nie jakieś tam samochodowe; preferuje "morskie" :twisted: ). Bardzo ładnie czyszczą i po wytarciu nie zostają na plastikach ( na LCD radia także ) żadne smugi czy zacieki.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Jesli mowimy o czyszczeniu to powinno odbywac sie to dwuetapowo:
- czyszczenie z brudu: przy wykorzystaniu srodka do czyszczenia, np http://www.all4auto.pl/poorboys-purp...trz-p-456.html
Do tego nie nadaja sie srodki kuchenne (patrz Ludwik) gdyz z powodu zawartosci detergentow sa po prostu za mocne przez co wysuszaja plastiki.
Do czyszczenia mozemy wykorzystac miekka gabke, szmatke z mikrofibry, pedzelek, ewentualnie miejscowo przy duzych zabrudzeniach wspomagajac sie miekka szczoteczka.
Nie powinno stosowac sie nic ostrego - ala zmywak kuchenny :shock: czy ostra szczotka.
- zabezpieczanie, nadawanie polysku: dedykowany srodek, jest masa produktow z ktorych mozna wybrac kierujac sie np uzyskanym efektem - matowy lub na wysoki polysk (byle nie Plak ) np:
Nakladamy szmatka z mikrofibry. Jesli srodek jest w atomizerze psikamy na szmatke, nastepnie szmatka przecieramy elementy. W ten sposob nie ubrudzimy wszystkiego wokolo i zuzyjemy sladowe ilosci srodka - jeden psik na szmatke powinien starczyc na cala gorna czesc deski.
Nie jestem zwolennikiem srodkow ktore czyszcza i zabezpieczaja za jednym razem, wydaje sie to sprowadzac do rozmazywania brudu po tapicerce.
Ceny moga poczatkowo zniechecac ale wydajnosc dedykowanych srodkow jest bardzo duza. Przy stosowaniu w zalecanych proporcjach i stosowaniu do uzytku prywatnego powinno starczyc na baardzo dlugo (mowimy bardziej o latach niz miesiacach). Na dluzsza mete jest to bardziej oplacalny zakup niz np srodki w sprayu.
Kilka wsakzowek i testow produktow mozna znalesc tutaj:
Komentarz
-
-
firmek, brawo !!! Nareszcie ktos napisał coś sensownego. Chusteczkami to można sobie wytrzec deske z małego kurzu, ale na pewno nie wyczyscić
Do czyszczenia plastików są odpowiednie cleanery (o których napisał Firmek). Natomiast do odżywiania i dressingu plastików dedykowane są osobne środki.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez firmekJesli mowimy o czyszczeniu to powinno odbywac sie to dwuetapowo:
- etap 1 podjeżdżam na Statoil ( róg Powstańców i Połczyńskiej ) i kupuje kartę "Myjnia Premium"
- etap 2 podjeżdżam do Mc Drive-a ( jest pomiędzy kasą Statoil a wjazdem do myjni ), kupuje zestaw powiększony
- etap 3 wjeżdżam do myjni odpalam mycie i spokojnie siedząc w aucie konsumuje BigMac-a
Sorry panowie firmek i Big za żarcik, ale nie mogłem się powstrzymać :diabelski_usmiech...
PEACE Naprawdę podziwiam wasz zapał w utrzymaniu autka, ja poddałem się już przy poprzednim ( Cordoba )...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002U mnie odbywa się nawet trzyetapowo:
- etap 1 podjeżdżam na Statoil ( róg Powstańców i Połczyńskiej ) i kupuje kartę "Myjnia Premium"
- etap 2 podjeżdżam do Mc Drive-a ( jest pomiędzy kasą Statoil a wjazdem do myjni ), kupuje zestaw powiększony
- etap 3 wjeżdżam do myjni odpalam mycie i spokojnie siedząc w aucie konsumuje BigMac-a
Sorry kowal 2002 ale nie moglem sie oprzec
PEACE jak najbardziej rozumiem ze kazdy ma prawo do podchodzenia do swojego auta na swoj wlasny sposob, nie zakladajac ktory jest lepszy . Czasami tez mam ochote dac sobie spokoj jak caly dzien sie nasprzatam a potem zacznie lac deszcz :/
Komentarz
-
-
firmek,Zamieszczone przez firmekCzasami tez mam ochote dac sobie spokoj jak caly dzien sie nasprzatam a potem zacznie lac deszcz :/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973Ja czasem mysle zeby zabrac Skodzine i moja magiczna skrzynke z roznorakimi mazidlami samochodowymi do Afryki i zarabiac jako sprowadzacz deszczu. Mialbym 110% skutecznosci.
Zamieszczone przez schmidtkekurz, który gromadzi się niemal na moich oczach dosłownie strasznie mnie irytuje. A to mleczko do plastikowej deski rozdzielczej jedynki już nie działa..
Jesli problemem jest srodek warto poszukac czegos co ma wlasciwosci antystatyczne. W przypadku aplikacji nakladac malo srodka. Po nalozeniu odczekac troche i przetrzec jeszcze raz wszystko sucha szmatka.
Komentarz
-
-
Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem i sensowne p/odpowiedzi
jak na razie deska mojej nowej octavki nie była jeszcze niczym czyszczona (oprócz małej próby po stronie pasażera wspomnianego wyżej mleczka w sprayu - autoland -- które jak się okazało, nie przynosi spodziewanych efektów)
tak więc plastik jest "fabryczny i już dość mocno zakurzony - doraźne czyszczenie na sucho wystarcza na dwa dni
przyjrzałem się produktom podanym przez Ciebie firmek i pewnie trzeba będzie skorzystać z rady zaklinacza kurzu
o chusteczkach nawet nie pomyślałem - kojarzą mi się właśnie z pozostawianiem lepkości - ale to pewnie "efekt halo" po chusteczkach dla dzieci do wiadomej części ciała - ku wyjaśnieniu - mam w domu małego bobasa
pozdrawiam i dzięki wszystkim za rady
Zamieszczone przez schmidtkekurz, który gromadzi się niemal na moich oczach dosłownie strasznie mnie irytuje. A to mleczko do plastikowej deski rozdzielczej jedynki już nie działa..
Jesli problemem jest srodek warto poszukac czegos co ma wlasciwosci antystatyczne. W przypadku aplikacji nakladac malo srodka. Po nalozeniu odczekac troche i przetrzec jeszcze raz wszystko sucha szmatka.[/quote]była: OI 1,9 TDI 170 tys km w dwa lata z hakiem
potem: OII FL 1,9 TDI 17 tys km od 23.04 do 29.07
teraz: Passat B5 1,9 TDI - mimo wszystko wolę Octavki
Komentarz
-
Komentarz